avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... izolatia acoperisului
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

izolatia acoperisului

buna ziua, ma numesc iulianca, sunt din iasi si as dori sa va adresez o intrebare cu privire la cadrul legal in care se poate executa izolatia acoperisului de la bloc, eu fiind locatar al etajului 4. evident ca nici un proprietar nu doreste sa participe financiar la aceasta lucrare, nefiind decat problema celor care stau la etajul ultim. e corect, nu e? in ce masura sunt obligati prin lege sa contribuie, ce pasi trebuie sa urmez, ce echipa de lucratori trebuie de cautat, in regie proprie sau firma? va rog mult sa ma lamuriti, situatia fiind deja impusa imperios de deteriorarea acoperisului. va multumesc mult ptr timpul acordat.
Cel mai recent răspuns: iulianca , utilizator 15:39, 27 Mai 2012
Acoperisul este parte comuna si trebuie sa participe toti proprietarii indiferent de etajul la care locuiesc. Ii obiga Legea 230/2007:
Art. 3. - In sensul prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:
c) proprietate comuna - toate partile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta;
d) proprietate comuna aferenta tronsoanelor sau scarilor care nu poate fi delimitata - cel putin o instalatie pe verticala care alimenteaza in comun tronsoane ori scari sau parti de constructie comune tronsoanelor ori scarilor, care nu pot fi definite separat din punct de vedere fizic ca pozitie si suprafata;
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.

Reparatia se poate face si in regie proprie,dar nu aveti garantie, cel mai bine este sa fie facuta cu o firma specializata care sa va ofere si o garantie de cativa ani.
@iulianca,
Depuneti o sesizare catre presedintele asociatiei de proprietari si solicitati reparatia terasei.
Rezolvarea aceastei probleme intra in sarcina comitetului executiv, condus de presedintele asociatiei pe care l-ati ales in adunarea generala.
Gasiti aici pe avocatnet legea 230/2007 si HG 1588/2007 care reglementeaza functionarea asociatiilor de proprietari.

buna ziua, va multumesc de raspuns, dar as vrea sa va spun ca insusi presedintele as impreuna cu comitetul executiv care e format din locatari de la etajele inferioare sunt impotriva acestui demers de a repara acoperisul, sustinand ca nu este nici un temei legal ce i-ar obliga sa participe financiar, este un bloc mic cu 15 apartamente, locuit de persoane cu stare si cu pretentii. va rog sa-mi scrieti explicit ca sa pot sa ma inarmez cu documentatia exacta inainte de a porni discutia cu ei. d-lor spun ca legea a fost modificata si n u-i poate nimeni obliga la plata. unde gasesc clar textul cu care sa-i combat? va multumesc mult
Gasiti multe raspunsuri in legea 230/2007 din care amintesc cateva articole:

Art. 3. - În sensul prezentei legi, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
c) proprietate comună - toate părţile dintr-un condominiu care nu sunt apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă;

Art. 34. -
(1) Administrarea, întreţinerea, investiţiile şi reparaţiile asupra proprietăţii comune sunt în sarcina asociaţiei de proprietari.

Art. 45. -
(3) Proprietarii membri ai asociaţiei de proprietari au obligaţia să aprobe şi un fond de reparaţii anual, necesar pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune. Comitetul executiv va pregăti şi va prezenta adunării generale suma anuală necesară pentru constituirea sau completarea acestui fond, care se alimentează în avans, în tranşe lunare egale, prevăzute în lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari. Plăţile pentru repararea şi îmbunătăţirea proprietăţii comune se vor face din fondul de reparaţii.

Art. 56. -
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:
a) neluarea de către proprietari, de către asociaţia de proprietari sau de către comitetul executiv al asociaţiei de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea şi menţinerea în stare de siguranţă a clădirii ...
b) neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte, membrii comitetului executiv, cenzori, administrator de imobil;
(4) Constatarea contravenţiilor prevăzute de prezenta lege, făcută la sesizarea oricărei persoane interesate, precum şi aplicarea sancţiunilor corespunzătoare se fac de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi de Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, de primari sau de împuterniciţii acestora.

Si HG 1588/2007 cuprinde prevederi in acest sens:

Art. 22. -
(2) Asociaţia de proprietari angajează persoane fizice atestate pentru funcţia de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate şi autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreţinerii, investiţiilor şi reparaţiilor asupra proprietăţii comune.

Art. 43. - Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate, în funcţie de suprafaţa utilă a apartamentelor şi a spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, reprezintă cheltuielile efectuate pentru administrarea, întreţinerea, repararea, exploatarea şi, după caz, consolidarea părţilor de construcţii şi instalaţii din condominiu aflate în proprietate comună.

Am citat doar cateva articole din legislatia asociatiilor de proprietari, dar va puteti lamuri si daca o sa cititi statutul asociatiei dumneavoastra, legislatia in constructii, noul cod civil...


va multumesc f mult ptr timpul acordat, voi citi enuntul legii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Parte comuna ciungu ciungu Buna ziua, Daca un proprietar si-a construit balconul (locuieste la parter)avand autorizatiile necesare,acel balcon face parte din partea comuna? (vezi toată discuția)
Schimbare destinatie initiala a spatiului comercial luciadamsa luciadamsa Schimbarea unei activitati economice cuprinse in sectiunea M a CAEN cu o alta cuprinsa in sectiunea S a CAEN, inseamna schimbarea destinatiei initiale a ... (vezi toată discuția)
Reparatie balcon vecini Anca_Macrina Anca_Macrina Locuiesc la etajul V intr-un bloc cu 10 nivele. Baza balconului de deasupra mea (de la etajul VI) este fisurat pana la fierul-beton si lipsesc din ea bucati de ... (vezi toată discuția)